Perspectivele europene ale Republicii Moldova după summit-ul de la Riga

Care sunt perspectivele europene ale Republicii Moldova după întâlnirea la vârf a Parteneriatului Estic al UE de la Riga (21-22 mai)? ICR Bruxelles si European Policy Centre caută răspunsurile la această întrebare marți 26 mai, la Bruxelles, printr-o masă rotundă dedicată Republicii Moldova, în lumina evoluțiilor interne și în strânsă legătură cu situația din regiune.

Dezbaterea reunește experți din institute de cercetare, europarlamentari (Petras Austrevicius, Lituania), diplomați europeni (finlandezul Antti Helantera), împreună cu șeful misiunii Republicii Moldova pe lângă UE. Cristian Ghinea este directorul Centrului Român pentru Politici Europene, organizație cu intensă activitate în Republica Moldova și Georgia. Nicu Popescu este expert al Institutului de Studii de securitate al UE.

‘Între Republica Moldova și UE există un document de circa o mie de pagini — Acordul de asociere — care creează obligații legale pentru ambele părți, în care este menționat că (Republică) Moldova este un stat european și, implicit, se face o aluzie la faptul că (Republică) Moldova ar putea depune o cerere de aderare pe viitor (…) este mult mai important în acest moment să ne concentrăm pe monitorizarea Acordului de asociere’ — declară înainte de summit Nicu Popescu pentru Radio Europa Liberă.

În cadrul dezbaterii, Robert Adam, directorul ICR Bruxelles, expert în programele culturale dedicate statelor Parteneriatului Estic, va evoca progresele înregistrate de de sectorul cultural din Republica Moldova și conexiunile cu scena europeană.

Masa rotundă se înscrie în seria evenimentelor dedicate în ultimul an de ICR Bruxelles vecinătății estice.

sursa : agerpres.ro

  • Standard Post
  • Publicat de admin în ICR
  • Etichete: