Europarlamentare 2014

Pact pentru BasarabiaPactul pentru Basarabia de la Europarlamentarele 2014, elaborat la inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012, a fost al doilea proiect național adresat candidaților la alegeri. Acest Pact, ca și cel precedent, reprezintă un angajament și un set de măsuri concrete în direcția reunirii cu Republica Moldova. 

Acest document a avut prevederi pe care candidații și le-au asumat să le îndeplinească în postura de membri ai Parlamentului de la Bruxelles. Printre acestea se numără: Apariţii publice constante în presă şi în dezbaterile europene, în care să susţină identitatea românească a majorităţii populaţiei Republicii Moldova și legitimitatea reunirii celor două state românești, după modelul german, lobby pentru acceptarea de către Uniunea Europeană a acordării automate a cetăţeniei române şi/sau simplificarea acestora pentru toți cetățenii Republicii Moldova care se declară etnici români în documentele oficiale ale Republicii Moldova, etc.

Peste 200 de candidați la Alegerile Europarlamentare din 25 mai 2014 au semnat Pactul pentru Basarabia. (Lista lor o găsești aici).

Noi, Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în calitate de promotoare constantă a reîntregirii naționale și de reprezentantă a mișcării unioniste pe ambele maluri ale Prutului, am îndeamnat toți cetățenii să participe la vot și să-și exercite în mod democratic dreptul de a alege candidați care au semnat Pactul pentru Basarabia și care și-au asumat să susțină în Parlamentul European cauza Reunirii celor două state românești.

Pactul, în întregime, a avut următoarele prevederi:

Lobby în instituțiile europene cu privire la necesitatea Reunirii celor două state românești.

 1. Va avea apariţii publice constante în presă şi în dezbaterile europene, în care să susţină identitatea românească a majorităţii populaţiei Republicii Moldova și legitimitatea unei eventuale Reuniri ale celor două state românești, după modelul german.
 2. Va susține, pe lângă organismelor europene responsabile de limbile regionale şi minoritare ca acestea să ia act în mod public de inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”.
 3. Va pune, împreună cu ceilalți semnatari, bazele unui grup de lucru informal intitulat Prietenii Unirii României cu Republica Moldova.

Declanșarea și coordonarea mecanismelor europene în vederea creării unui spațiu comun românesc;

 1. Va milita pentru garantarea securității Republicii Moldova de către Uniunea Europeană şi ţările membre, în cazul unei agresiuni externe.
 2. Va milita pentru adoptarea de rezoluţii şi recomandări ale Parlamentului European pentru descurajarea separatismului din Republica Moldova.
 3. Va face lobby pentru acceptarea de către Uniunea Europeană a acordării automate a cetăţeniei române şi/sau simplificarea acestora pentru toți cetățenii Republicii Moldova care se declară etnici români în documentele oficiale ale Republicii Moldova.
 4. Va susține desființarea tuturor barierelor și limitărilor liberei circulaţii şi a liberului acces la piaţa muncii a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Uniunii Europene.
 5. Va susține alocarea de fonduri Europene pentru proiecte comune strategice între România și Republica Moldova precum:
 • Integrarea sistemului energetic al Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene;
 • Integrarea infrastructurii aeroportuare, portuare, feroviare şi de transport rutier;
 • Compatibilizarea sistemului de educație.
 1. Susținerea acordării de finanţare europeană şi de sprijin la nivel de experţi, material şi logistic pentru implementarea reglementărilor din acquis-ul european existent deja în limba română.
 2. Susținerea minorităților din Republica Moldova, în vederea recuperării identității proprii.

Acțiuni pentru realizarea intereselor naționale pe axa Bruxelles-București-Chișinău;

 1. Efectuarea unor vizite de lucru in Republica Moldova, alături de colegi ai grupului europarlamentar și membri ai comisiilor europene din care fac parte.
 2. Distribuirea cu ocazia zilei de 27 martie colegilor din Parlamentul European a unei broșuri informative despre Pactul Ribbentrop-Molotov și despre societatea civilă de pe ambele maluri ale Prutului, care solicită Unirea.
 3. Organizarea unei vizite la Bruxelles, utilizând mijloacele puse la dispoziție de Parlamentul European, pentru 100 de tineri din Republica Moldova din rândul activiștilor unioniști.
 4. Adoptarea simbolică a unui liceu din Republica Moldova, unde viitorul parlamentar european va face o vizită de lucru și a cărei bibliotecă o va dota cu o mie de titluri de carte în limba română.