Despre

Pact pentru Basarabia este o platformă online care reflectă  activitățile factorilor decizionali din România referitor la cel de-al doilea stat românesc. Ea este elaborată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, coaliţie formată din peste 70 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care militează pentru reunirea României cu Republica Moldova.

Politicienii, ca oameni de stat care cunosc istoria poporului pe care îl conduc, ştiu că „Basarabia e România”, iar în acest sens, noi, românii, aşteaptăm ca ei să acţioneze pentru îndeplinirea idealurilor naționale. De aceea, noi monitorizăm acțiunile politicienilor și informăm cetățenii, pentru ca ei la rândul lor să știe cine le merită cu adevărat votul și cine reprezintă interesul național al tuturor românilor.

Noi așteptăm fapte concrete, nu doar declarații politice menite să atragă voturi în campania electorală. În acest sens, le propunem candidaților la alegeri să semneze Pactul pentru Basarabia – un set de măsuri concrete menite să apropie cele două maluri ale Prutului. În viziunea noastră, acest document este generat de creşterea interesului faţă de viitorul comun al românilor de pe ambele maluri ale Prutului, reflectat şi în acţiunile culturale şi sociale privind reîntregirea naţională. Până acum, am elaborat doua astfel de documente care să reflecte voința populară și au fost prezentate candidaților la Parlamentare 2012 și Europarlamentare 2014. Pactul este asumat public și oferă o garanție a efortului depus în acest sens, iar semnatarii au obligația morală de a îndeplini prevederile acestuia.

Pe această platformă vom prezenta toate activitățile politicienilor români, care prin esența lor vor apropia unirea celor două state: Acțiuni publice, interpelări, discursuri, legi inițiate sau votate.

Afișăm pe site cei mai activi politicieni în direcția unirii și îi prezentăm, indiferent de partid sau ideologie, ca o posibilă opțiune de vot. Noi considerăm că aleșii trebuie să reprezinte curentul unionist și ne-am propus prin această platformă și prin campania “Pact pentru Basarabia”, să responsabilizăm politicienii în această direcție și să îndemnăm cetățenii să aleagă un viitor comun al românilor de pe ambele maluri ale Prutului.